Няма нещо, което да налага засилване на мерките за сигурност в българската столица София, заяви кметът Фандъкова във връзка с атентатите в Истанбул. Тя определи случилото се като голяма трагедия, но допълни, че застраховани няма.

Йорданка Фандъкова подчерта, че мерките на общината съвместно с МВР и СДВР, които по принцип вземат, са адекватни и напомни, че метрото и летището са оборудвани със съответното видеонаблюдение.

Фандъкова изтъкна, че разширяват непрекъснато системата за видеонаблюдение и тази година има над 40 нови обекта, над които се работи. Тя уточни, че става въпрос предимно за училища, детски градини и площадки и пространства, на които обичайно се събират повече хора.

Продължава се и с работата по монтиране на видеонаблюдение на ключови кръстовища. Фандъкова напомни, че от миналата година имат споразумение с МВР и има възможност системата на столична община да се наблюдава от всички органи на МВР, за да разполагат с информация в реално време.

Втора градска болница получи дарение – линейка от Българския червен кръст. Нашите общински болници разполагат със свои линейки, но те са на доста години, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че са избрали дарението от Израел да отиде именно във Втора градска болница, защото годишно тя обслужва над 130 пациенти, които транспортира. От друга страна това лечебно заведение помага и за пациентите на психодиспансера.
Линейката ще има нужда от дооборудване, като председателят на БЧК Христо Григоров пое ангажимент да помогнат за това. По думите му в момента в медицинския автомобил има един голям сак с бинтове и ножици, но голямото оборудване тепърва ще трябва да се осигури.

Втора градска болница разполага с две линейки в момента, обяви ръководителят на лечебното заведение Стефан Узунов. От думите му стана ясно, че линейките са стари, на по 24 години. Новият медицински автомобил е високо проходим.

Допълнителна помощ за поддръжката обеща президентът на двунационалната търговска камара България – Израел, Авиноам Катриели. Само за тази година това е третата дарена линейка на България от Израел, като вече се работи и за четвъртото дарение . Линейката трябва да пристигне в България до три месеца.