Няма обгазяване в пловдивското село Катуница. Това показват данните в момента от мобилната автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, съобщи БНТ. 

Заради големия пожар във фабрика вчера, екоинспекторите поставиха автоматична мобилна лаборатория, която да покаже опасен ли е въздухът, който дишат хората. Те бяха предупредени да затворят прозорците си и да си останат у дома.

Със заповед на кмета на община Садово днес е обявен неучебен ден за местното училище и детска градина. Гъстият дим се е разсеял, а задушлива миризма към този момент се усеща само до най-близките до сградата къщи. Въпреки това, трите семейства, които живеят в тях и вчера бяха евакуирани, са получили разрешение да се върнат в домовете си.

Голям пожар избухна в хранителен завод в Катуница
Обновена

Голям пожар избухна в хранителен завод в Катуница

Всички работници са евакуирани, няма данни за ранени

Пожарът беше локализиран още в следобедните часове, но екипи на пожарната останаха да дежурят през цялата нощ.

Причините за пожара все още се изясняват, но според работниците е възникнал при товаро-разтоварна работа. Не е обявен и размерът на щетите.

Във фабриката са заети около 350 души, които днес не са на работа.

Малко по-късно от РИОСВ-Пловдив уточниха, че качеството на въздуха след пожара се нормализира. 

Първоначално експертите са извършвали замервания с мобилен апарат GASMET, а вчера вечерта на посочено от кмета на с. Катуница място беше позиционирана и мобилна автоматична станция (МАС), която позволи получаването на много по-точни резултати.

Данните от вчера показвали завишени нива по показател ФПЧ10, но след 2 часа през нощта нивата спаднали и вече се нормализират.

Директорът на РИОСВ - Пловдив е разпоредил МАС да остане в селото и да продължи работа в непрекъснат режим до понеделник.

Екоинспекцията проследи и двете автоматични станции за измерване качеството на въздуха в града - едната, разположена в близост до пожара в район "Тракия", и втората - в кв. "Каменица". Нямало е превишения на нормативно установените норми за нивата на замърсители в атмосферния въздух.