Кметът на Банско Иван Кадев се е договорил с новите собственици на автогарата в града тя да продължи да се ползва до изграждане на нова, съобщи "24 часа".

Автогарата в Банско била продадена, а това предизвикало интерес от кого е извършена сделката и как ще бъде организирана услугата в бъдеще.

Община Банско никога не е била собственик на този обект, уточнява кметът Кадев. Автогарата като сграда и терен са били собственост на Министерство на транспорта в лицето на бившето държавно предприятие ДАП, а през 90-те години тя става собственост на "Транс Пирин" ООД. Поради невъзможност да стопанисва и поддържа автогарата, в началото на тази година дружеството е продало имота на собствениците на съседния хотел.

Според заявеното от новите собственици инвестиционно намерение, там ще бъде изградена спортна инфраструктура и паркинг. В общината вече са внесени необходимите документи за ПУП на територията.

Според кметът Иван Кадев, потребността от автогара в града е въпрос, който не се нуждае от коментари.

"Наличието на автогара в който и да е град, е задължителна част от неговата инфраструктура, защото има обществено и социално значение", подчерта кметът.

По думите му това било важно за Банско като целогодишна туристическа дестинация. Затова е провел среща с новите собственици и е договорил в следващите 2-3 години автогарата да продължи да се ползва като такава.

Междувременно, общината ще направи необходимото за изграждане на нова автогара.

Според Кадиев продажбата на автогарата нямало да се отрази сериозно на посещаемостта на туристи в Банско. По думите му автобусният транспорт се използвал предимно от местното население.

Той е категоричен, че няма опасност Банско да остане без автогара. Вече се правят проучвания и се подготвят идейни проекти. Вероятно новата автогара ще бъде в същия район, близо до жп гарата.