Шефът на Областната дирекция за безопасност на храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов категорично отрече да има съмнения за чума по овцете и козите в областта, пише OFFNews.

Съмнения за чума по овцете и в Благоевградско
Обновена

Съмнения за чума по овцете и в Благоевградско

Има забрана за излизане и паша

По думите на Бащавелов от областната дирекция не са заявявали, че има съмнения за чума. "В момента изпълняваме държавната профилактична програма, вземат се проби от всички животни и ако се появи такова заболяване, тогава ще го обявим", заяви той за БТА и допълни, че не трябва да се всява паника в населението.

"Изследваме всички животни, не само дребни, но и едри преживни и свине, защото има опасност от навлизане в страната на "африканска чума" по свинете и други завболявания - син език, нодуларен дерматит. Изследванията са постоянни, за да наблюдаваме какъв е здравният статус на животните в областта", каза още Бащавелов.

Припомняме, в две ферми в Благоевградска област - в селата Мусомища и Филипово, бяха констатирани смъртни случаи на дребни преживни животни, без да има ясна причина за това. След подаден сигнал специалистите от агенцията по храните посетиха фермите и взеха проби от животните. Резултатите се очакват през идната седмица.

Не е ясна причината за смъртта на овцете в Благоевградско

Не е ясна причината за смъртта на овцете в Благоевградско

БАБХ са взели проби

На умрелите животни бяха направени аутопсии, които не показват ясно причината за смъртта.

В двете ферми са предприети превантивни мерки - стадата са изолирани и поставени на оборен режим.