Има съмнения за чума по дребния добитък в два животновъдни обекта в Благоевград, предаде БНР. Наложена е временна забрана за излизане и паша на овцете.

Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните Атанас Григоров обясни, че мярката е по-скоро превантивна.

Изследват за чума животни в Елхово

Изследват за чума животни в Елхово

Не трябва да има смесване на стадата

"При най-малки съмнения, веднага взимаме проби, изпращаме в централната лаборатория. Правим принудителните мерки - възбрана на животновъдния обект, да не излизат на паша, докато не излязат резултатите", информира той.

По думите на Григоров превантивните мерки са на две места - до село Места и село Филипово. Другият обект, откъдето се изчаква резултат от проби, е в Мусомище - Гоце Делчев.

Изплатиха над милион помощи de minimis на засегнатите от чумата животновъди

Изплатиха над милион помощи de minimis на засегнатите от чумата животновъди

Това прави по 55 лв. на овца или коза

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че все още не е ясно откъде е дошъл източникът на инфекцията в Странджа. По думите му действията на БАБХ са адекватни и незабавни. Стопаните обаче не са спазили изискванията.

"Предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса. Налице е неспазване на мерките за биосигурност в животновъдните обекти на страната от страна на собствениците", посочи Порожанов.

Той допълни, че политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата.

МВР съдейства на БАБХ за дезинфекция на стопанства с чума

МВР съдейства на БАБХ за дезинфекция на стопанства с чума

Полицаите охраняват и загробването на умъртвените животни