75 тона опасни пестициди с изтекъл срок на годност, неясен произход и предназначение, съхранявани на открити площадки на територията на старозагорската фирма "Агрохим спектър", ще бъдат безопасно обезвредени.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов е защитил пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС проект на областната администрация за финансиране на процедура по отстраняването на пестицидите, информира БНР.

Опасните пестициди стоят вече 20 години на открити площадки в бидони, туби и торби, корозирали и пропукани от времето и метеорологичните условия, част от течните препарати са кристализирали.

В два от кварталите на Стара Загора се усеща силна миризма, значително количество от течните пестициди са проникнали в подпочвените води. На 25 метра от площадките, където са складирани, се намира сондаж, който захранва с вода промишлени предприятия, частни фирми и държавни институции.

В мотивите към проекта на областна администрация е записано, че пестицидите са реална заплаха за човешкото здраве и околната среда, затова трябва спешно да бъдат обезвредени.