Областният управител на Бургас Пламен Янев е предоставил терен от близо 23 дка на "Автомагистрали" ЕАД в промишлена зона "Север", в близост до автомагистрала тракия. Така ще може да започне процедура за изграждане на складова база на предприятието, съобщиха от бургаската областна администрация. Идеята е в новата база да бъде разположена специализирана техника и да се съхраняват материали за третиране на пътната настилка, както да се позиционира и персонал за осигуряване на поддържането им.

От областната управа обясняват, че "Автомагистрали" ЕАД извършва дейностите по превантивно, текущо и зимно поддържане автомагистралите и експлоатация на пътните обекти, бази и съоръжения към тях. Дружеството е ангажирано и с ремонтно-възстановителни дейности при аварийни ситуации като тежки пътни инциденти, снежни бурии и заледявания. То изпълнява и дейности за осигуряване на проходимост на пътищата при зимни условия.

Недостатъчна техника е причината за снежния капан в област Бургас

Недостатъчна техника е причината за снежния капан в област Бургас

Договорът на фирмата засега няма да бъде прекратяван

Съществуващите към момента бази на "Автомагистрали" за поддръжка са "Ихтиман", "Калугерово" и "Царацово" по автомагистрала "Тракия", "Елешница" и "Ябланица" на автомагистрала "Хемус". Дружеството разполага и с голям брой опорни пунктове. Те са разположени в непосредствена близост до автомагистралите, което позволява времето за реагиране в конкретна ситуация да е до един час.

"Изграждайки база на местно ниво, считам, че дружеството би могло много по-лесно и своевременно да изпълнява поетите ангажименти към поддържането на магистралата, което значително ще подобри инфраструктурата в областта. Надявам се в тежки зимни условия тяхната своевременна намеса да доведе до по-малко предпоставки за ПТП ", коментира Пламен Янев.