Областна администрация-Бургас е образувала административно производство по казуса с нерегламентирано разположените шезлонги и чадъри в Несебър от собственика на намиращия се в непосредствена близост хотел.

Производството е по чл.80, ал.1 от Закона за държавната собственост (ЗДС) - за изземване на 662 кв. м. територия - публична държавна собственост, върху която незаконно са разположени чадърите и шезлонгите.

Казусът възникна след многобройни сигнали и жалби от граждани на морския град за неправомерно поставяне на чадъри и шезлонги върху образуващата се през летния сезон пясъчна ивица, съобщиха от Областната администрация.

Производството е образувано, тъй като хотелиерът не е премахнал разположените върху пясъчната ивица съоръжения в указания 3-дневен срок за доброволно изпълнение на предписанията на областния управител.

"С назначаването си като областен управител от служебното правителство дадох ясната заявка пред обществеността, че един от основните ми приоритети ще е опазване на държавната собственост", посочва Мария Нейкова. По думите й образуваното административно производство ще предостави възможност за излагане на становища и възражения от страна на заинтересованите лица. "Разбирам, че намеренията са били добри, но и те трябва да бъдат облечени в законова форма", коментира областният управител.

Областният на Бургас иска хотел да махне нерегламентирани чадъри от плаж в Несебър

Областният на Бургас иска хотел да махне нерегламентирани чадъри от плаж в Несебър

В противен случай ще издаде заповед за изземване за терена

Хотелиерът е информиран за производството и има възможност в 3-дневен срок от получаване на уведомлението да изрази становище по събраните доказателства в преписката за изясняване на фактите и обстоятелствата, както и да предостави допълнително такива. В случай че в предоставения срок не бъдат събрани доказателства, че плажната ивица се държи на правно основание от хотелиера, областният управител ще издаде заповед за изземване на имота в 7-дневен срок от получаване на уведомлението. Съгласно чл.80, ал.2 от ЗДС заповедта за принудително изземване се изпълнява по административен ред със съдействието на полицията. Ако хотелиерът предаде доброволно имота преди издаването на заповедта, административното производство ще бъде прекратено.

От Министерството на туризма информират, че служебният министър Илин Димитров е взел отношение по казуса по време на работна среща снощи в Бургас с местната власт и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие. По думите му плажът не фигурира в нито една кадастрална карта, тъй като се води морско дъно. Малката ивица пясък се образува като се отдръпне морето и съществува като плаж само два месеца в годината.

"Нямаме много възможности за реакция, тъй като няма как да уредя законово нещо, което го няма. Нека да видим дали присъствието на този плаж ще се задържи с времето, ще направим постъпки да го включим в картата и оттам нататък да го регулираме - дали ще е охраняем, дали неохраняем, отдаден под наем и т.н.", коментира Димитров. Това е един бонус от природата към гражданите в региона, смята той.