Общинските съветници в Бургас одобриха предложението на кмета Димитър Николов за подобряване на осветлението в няколко района на морския град. Това съобщиха от общината.

За целта е изготвен проект, с който да се кандидатства за осигуряване на външно финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Основната цел на проектното предложение е да се повиши енергийната ефективност на системата за външното изкуствено осветление чрез технологичното ѝ обновление и модернизация в 4 района. Това са жилищните комплекси "Славейков", "Лазур", "Зорница" и Централна Градска Част.

Инвестицията ще доведе до подобряване на енергийните характеристики, като се постигне най-малко 30 % спестяване на първична енергия. Едновременно с това значително ще бъде подобрено нивото на осветеност по кварталните улични мрежи, уверяват от Община Бургас.

Предвидените дейности включват пълна подмяна на съществуващите осветителни тела с нови високоефективни източници на светлина, които имат повишени експлоатационни характеристики и повишена ефективност - светодиодни (LED) осветители от последно поколение. С проекта ще бъде надградена и автоматичната система за управление и контрол на уличното осветление в посочения обхват. Той е в унисон със заложения в Програмата за демографско развитие на Бургас стратегически приоритет за осигуряване на ефективна и добра среда за живеене.

Максималната стойност на проектното предложение е до 2 000 000 лева.

Съгласно условията за кандидатстване, Община Бургас се задължава за период от 5 години след приключване на проекта да извършва ежегодни вноски във Фонда за декарбонизация. Условия и ред за това ще бъдат уредени с допълнително споразумение.

Столична община се заема със занемареното осветление в парковете

Столична община се заема със занемареното осветление в парковете

Именно най-посещаваните от тях ще бъдат първите с подменено и обновено осветление