Община Доспат провежда обществено обсъждане за проекта за изграждането на нов център на града, информира БНР.

Местната управа вече е представила проектираната визия за новия център и събира мненията на гражданите за това как да изглежда той.

По думите на кмета Елин Радев пред общественото радио с реализирането на проекта общинският център ще бъде напълно обновен.

Снимка 404734

Източник: Община Доспат

"С решение на общинския съвет започнахме процедура за промяна на предназначението на земята на стадиона. На него повече от 10 години не се е играло футбол. Имаме и малко игрище, което в новия проект е предвидено да бъде изместено до спортната зала. Пуснахме конкурс за изпълнител - да представят визия как ще изглежда новият център. Комисия одобри и избра проект. На базата на този проект сме пуснали публично обсъждане", посочи градоначалникът.

Жители на града споделят, че за тях е важно кой ще извърши ремонта на центъра. Някои от хората пък коментират, че в проекта не са заложени повече зелени площи и места за отдих.

Предложения от гражданите ще се приемат в общината до края на този месец.

Предстои да се изготви подробен устройствен план от управата и технически проект за изграждане на новия център от спечелилия конкурса.

Мнението на градоначалника е, че Доспат заслужава нов център, защото настоящият е бил остарял и захабен, което било лошо за туризма в района.
По думите му за ремонта на центъра на Доспат ще са необходими около 3.5 милиона лева. Очакванията са сумата да бъде целево отпусната с постановление на Министерски съвет през настоящата 2019 година.

Снимка 404733

Източник: Община Доспат

"Затова сме предвидили центърът да бъде с голям паркинг, подземен, с 60 места, детски кът, басейни, сцена за изяви, много зелени площи. Центърът го свързваме с парк музея на чешмите, имаме 34 чешми. Общата площ на парка с центъра ще стане около 34 декара, а самият център е 14 дка", допълни кметът.

Близо 45 млн. лв. ще бъдат инвестициите в общината за последния кметски мандат, каза още Елин Радев.