Над сто жители се събраха пред сградата на Окръжния съд във Варна, където се гледа обжалването на мярката за неотклонение "задържане под стража" на кмета на Белослав Емил Дичев.

Хората бяха категорични, че до този момент не са имали кмет, който да е направил толкова много за Белослав и околните села. Те не вярват и че Дичев е взел подкуп. Според тях случаят е инсцениран от политическите противници на кмета.  

Междувременно състав на варненския апелативен съд потвърди ареста на задържания кмет на община Белослав, съобщи БиТиВи.

Припомняме, той беше арестуван на 17 декември вечерта. Срещу него са повдигнати обвинения за вземане на подкуп от 5 000 лева. Срещу получения подкуп Дичев е трябвало да съдейства на газова компания за изграждането на терминал за течен газ.

С влизането си в съдебната палата Емил Дичев запази мълчание.

Защитата посочи, че той е известен в обществото, има постоянен адрес и семейство и е с чисто съдебно минало. Според адвокатите тези предпоставки изключват възможността той да се укрие.

Прокуратурата изрази обратното становище. Според обвинението, основният проблем е, че Дичев може да въздейства върху свидетели по делото и да попречи на разследването.

Становището на съда е, че от събраните до момента доказателства може да се направи предположение, че кметът е извършил престъплението, за което е обвинен. Магистратите отчетоха, че няма опасност обвиняемият да се укрие, но може да влияе върху хода на разследването.