Кметът на Джебел Бахри Юмер поиска общината да стопанисва изоставените къщи на българските изселници, предаде БНР. Повод за това е трагичният инцидент в село Тютюнче, при който вчера срутила се необитаема сграда премаза баща и шестгодишния му син.

Според Бахри Юмер във всяко село в Кърджалийско има опасни постройки. Стопаните им отдавна са извън страната, роднините не ги поддържат и къщите се рушат. Подобни изоставени сгради на изселници в района са около 400. За да няма инциденти като този в Тютюнче, кметът на Джебел настоява необитаемите къщи да станат общинска собственост и местната управа да се разпорежда с тях.

Повечето частни постройки са одържавени след няколкото изселнически вълни от района. Преди време общината в Джебел е поискала Агенцията за държавни вземания да й предостави къщите, но отговорът бил, че институцията няма необходимия капацитет.

Без последици е останало и предложението на областния управител Ангел Коджаманов за решаване на проблема с изоставените къщи. Сега исканията ще бъдат подновени.