Община Ловеч представи новия си проект за герб и туристическа емблема на града. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Според чл. 10 на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч, гербът на града и община Ловеч представлява щит на профир шеврон в сребро между - в главата два ловджийски грога в злато, обковани и обвързани в сребро, в основата въстанал коронован лъв в злато.

Короната е зидова с три кули в злато. Символика на герба представя местоположението на града в Предбалкана и началната буква "Л" на името му. Златните ловджийски рогове представят името на града (говорещ герб) и символизират ролята му на духовно и административно средище от Средновековието до наши дни, както и историческия му епитет "Златен". Златният въстанал коронован лъв символизира статута на Ловеч като център на Вътрешната революционна организация, изградена от Васил Левски, а с това и на българска революционна столица в този период.

Снимка 638038

Източник: Община Ловеч

Порфирното поле означава издигането на Ловеч като град от царския домен по време на Втората българска държава и представя цвета на флоралната емблема на мястото - люляка. Короната е съобразена със стандарта за местни гербове на Българското хералдическо и вексилоложко общество и означава статута на град - център на община.

Туристическата емблема на град Ловеч пък представлява щит с вписани в него стилизирани характерните особености на град Ловеч - зъберите на Ловешката средновековна крепост, люляково клонче, Покрития мост и река Осъм. В горния край на туристическата емблема на кирилица е изписано името на града - Ловеч. Туристическата емблема може да присъства като елемент от знамето на община Ловеч.