При възстановяване на водоснабдяването на град Сопот течащата вода от централни и местни водоизточници да се използва само за битови цели, а за пиене и приготвяне на храна - само бутилирана минерална и трапезна вода или такава, осигурена от цистерна. Това препоръчва Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив във връзка с наводнението на населените места по поречието на река Стряма, вследствие на което възникна усложнена обстановка и спряното водоснабдяване в Сопот.

От РЗИ подчертават водата от централното водоснабдяване да не се използва за пиене и приготвяне на храна до получаване на трайни, последователни лабораторни резултати, съответстващи на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Водата от кладенци и сондажи в частни имоти, също не трябва да не се използва са пиене и приготвяне на храна.

Целта на мерките е предотвратяване на възникването на заразни заболявания.

Припомняме, че след наводненията в населени места по поречието на Стряма Сопот остана без вода от вечерта на 2 септември. Местните жители заплашиха с протести, а кметът Деян Дойнов потърси съдействие от институциите. Стигна се до среща на ръководствата на общината и ВиК-Пловдив, на която бе обещано водоподаването да бъде възобновено до 19:00 ч. на 8 септември.

Сопот е без вода от 72 часа, пускат я в четвъртък

Сопот е без вода от 72 часа, пускат я в четвъртък

До обещение за решаване на проблема се стигна след заплахи за протести и писмо до институциите

От Община Сопот по-късно разпространиха изказване на заместник-кмета инж. Николай Новаков относно прекъснатото водоподаване. Според него основата на проблема е чиновническото мислене и поведение от страна на управата на ВИК-Пловдив. "Новаков е учуден от липсата на диагностиране на проблема, както и нежеланието за бързото му разрешаване. Ръководството на община Сопот няма да спре да работи по този казус, докато не изясни кой е виновен за това безхаберие. Заместник-кметът изрази своето учудване, че в света на технологиите има такова примитивно мислене", посочват от общината.

В началото на следващата седмица местната власт ще изиска от вътрешния министър и главния прокурор информация за това как е приет сигналът, уведомени ли са други институции, уведомено ли е населението от ВИК дружеството, какво е било предприето, както и времеви график и план за справяне с проблема.

От общината заявяват също, че прекъснатото водоподаване не трябва да се използва за политически цели и по него отношение трябва да взимат единствено специалисти, които са упълномощени и им се плаща от сметките за вода, а не от определени политически ангажирани дейци.

Община Сопот благодари на местните жители за тяхната инициативност по време на спонтанния протест на 4 септември2022 г., на актьора Николай Урумов, изразил позиция по случая, както и на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, приел проблема с водата на Сопот като своя лична кауза.