Въпреки че пряко не е пострадал от наводненията в последните дни в Пловдивско, Сопот е без вода вече трето денонощие. Вчера граждани са се събрали при кмета на града и започват да организират протести.

Самият кмет Деян Дойнов е запознал гражданите, които инициираха среща пред община Сопот, със ситуацията относно липсата на водоподаване в града.

Проблем в Сопот е не само работенето на детски градини и социални институции, но и работата на Вазовските машиностроителни заводи.

До 24 часа възстановяват тока във ВМЗ Сопот
Обновена

До 24 часа възстановяват тока във ВМЗ Сопот

Силните дъждове са причината

От ВИК - Пловдив засега не дават прогнози за разрешаване на въпроса с водоподаването. Според Дойнов проблемът е напълно неглижиран от областната управа на ВиК, тъй като дори не е дошъл представител да провери на място какъв е проблемът. Припомняме, че вчера областният управител Ангел Стоев на брифинг обяви, че от стихията са засегнати и водохващания, както и други съоръжения на ВиК инфраструктурата и ще са необходими няколко дни, за да бъдат разчистени.

Кмет Деян Дойнов е запознал със ситуацията не само областен управител, но и премиер, и президент, както и прокуратурата. 

Четвърти ден остава критична ситуацията в наводнените села по поречието на Стряма

Четвърти ден остава критична ситуацията в наводнените села по поречието на Стряма

Пет къщи са застрашени от срутване в с. Богдан

Днес официално е входирано и писмо от името на община Сопот относно липсата на вода в града от 19:00 часа на 2 септември 2022 г. до министъра на регионалното развитие и благоустройството, с копие до президента, министрите на здравеопазването и на вътрешните работи, главния прокурор и областния управител на Пловдив.

"Няма да спрем, докато не предизвикаме отговорните институции да вземат спешни мерки и да си свършат работата. Недопустимо и абсолютно необяснимо е един град да няма вода през 2022 г., да не работят болница и детски градини и да сме лишени от елементарни хигиенни условия", категорични са от общината.

По-късно от община Сопот оповестиха добра новина по отношение на проблема. В общината пристигнало цялото ръководството на ВИК - Пловдив за среща с кмета. Управителят на дружеството Огнян Кулишев е пое ангажимент, че водоснабдяването на града ще бъде възстановено до 19:00 часа на 8 септември 2022 г. "Когато всички ние се обединим, дори и държавата успява да влезе в ролята си", изтъкват от община Сопот.