Община Сухиндол търси помощ от държавата за целеви трансфер или за европейско финансиране за изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип, в които да бъдат преместени хората от дома за дементно болни в село Горско Косово, където санитарно-битовите условия са лоши, съобщи БНР.

Домът за възрастни с деменция в Горско Косово трябва да бъде закрит до 3 години, а болните да бъдат преместени в два центъра от семеен тип за общо 30 човека. Инвестицията е 2 милиона лева и е непосилна за община Сухиндол, която е с годишен бюджет от 3 милиона лева, посочи кметът Пламен Чернев.

"Години наред ние се опитваме да подобрим не само материалната база, а и всичко, което се случва в тези социални услуги, защото не може да се направи децентрализация на такъв тип обект. Търсим съдействието на Министерството на труда и социалната политика - дали по оперативна програма ще бъде или целево от държавния бюджет. Трябва да се вземе кардинално решение и със съвместни усилия това да се направи", обяснява той.

Вариантите за новите центрове за дементно болните са два - да бъдат изградени върху парцел към сега действащия дом в Горско Косово или да бъдат построени върху общински терен в южната част на Сухиндол.

Заради извънредната епидемиологична обстановка, в дома персоналът е разделен на два екипа, които не се срещат. Извършва се постоянна дезинфекция, осигурени са предпазни средства и облекла за сестрите и санитарите.