Общинските съветници от Банско се обявиха срещу прилагането на програмата НАТУРА 2000 в общините около Пирин планина, информира БНР.

В декларация съветниците предупреждават, че с обявените параметри на екологичната мрежа общините Банско и Разлог са изправени пред заплаха от спиране на процеса на развитие.

Според тях съществува конфликт между програмата и разширяването и усъвършенстването на изградената скизона Банско.

В декларацията се твърди, че прекратяването на реализацията на проекта за скизона Добринище ще попречи на близо 250 милиона лева инвестиции в района и ще остави трайно градчето сред икономически изостаналите райони.

Общинарите настояват за незабавен обществен диалог с цел формирането на ясни и точни критерии за определяне на защитените територии.

Документът е изпратен до президента, премиера и председателя на Народното събрание.

За диалог призовава и кметът на Благоевград Лазар Причкапов, според когото справедливо решение трябва да бъде намерено, като се зачита общественият интерес.

В отворено писмо до държавните институции Причкапов заявява, че проктът НАТУРА 2000 са заложени недоразумения, несъобразяване с плановете за стратегическото развитие на общините и с реалните инвестиционни намерения.

Кметът настоява да бъде спряна процедурата по приемането на проекта в сегашния му вид.