Русенският частен съдебен изпълнител Иван Хаджииванов направи необичайно дарение на общината, като предостави безвъзмездно репатриращ автомобил, съобщи БГНЕС.

Досега "паякът" се ползваше от администрацията под наем срещу 1000 лв. на месец. По думите на кмета Пламен Стоилов с тези пари, които остават като плюс в общинския бюджет, може да се ремонтира една детска площадка месечно.

"Паякът" е втори в града и решава сериозния проблем с нарушителите на движението по улиците в Русе. Преди две години Иван Хаджииванов прави жест към общината, като й предлага да ползва неговия репатриращ автомобил с обещанието да го дари, което прави днес.

"Радвам се, че този жест го прави наследник на една от най-известните русенски фамилии - Хаджииванови, които са дали изключително много за това нашият град да бъде днес такъв, какъвто е", каза кметът. Самият дарител сподели убеждението си, че когато един човек работи, той трябва и да помага, а най-вече помощ заслужават онези, които на свой ред искат да работят. "Прадядо ми е бил три път кмет на Русе, правил е дарения за Паметника на свободата и за покрива на Доходното здание. Дядо ми е бил общински съветник и е помагал на театъра , той също има други дарения в Русе. В рамките на последните 7-8 години успяхме да направим около 30 книги, които са свързани с историята на града, и спонсорирахме един спортен клуб, който сега жъне успехи за Русе", обясни мотивацията си Иван Хаджииванов.

Цифрите са категорични - за 2013 г. от двата репатриращи автомобили в бюджета са влезли 111 360 лева, а допълнително от скоби - 24 740 лева.
От началото на 2014 г. до 1 октомври сумите съответно са 93 120 лева и 22 520 лева.

Според кмета Пламен Стоилов репатрирането е добра превенция по отношение на нарушенията. "При репатриране на автомобил, съгласно общинската нормативна уредба, се налага глоба в рамките на 40 лева, а при поставяне на скоба - 20 лева. Ако се гледат цифрите, има една добра тенденция на спадане на случаите , в които се репатрират автомобили и се поставят скоби. Това може би е някакъв показател за повишаване на дисциплината на водачите.

Като цяло обаче визията за решаването на проблемите със "синята" зона и паркирането в центъра на града, който е сериозен, предстои да се решава след приключването на транспортния проект и големите инфраструктурни проекти, които касаят транспортната инфраструктура, включително проекта за градска среда, и довършването на подземните паркинги и гаражи", каза още кметът.

Той обясни още, че "паякът" е много полезен и за други цели - да се преместват автомобили при аварии и ремонтни дейности, когато е трудно да бъде открит собственикът. Понякога се ползва и за съдействие на полицията при нужда от репатриране на автомобил при произшествия.