Столична община под ръководството на ГЕРБ не осигурява финансиране на райони с опозиционни кметове като "Слатина" и не изпълнява ангажимента си за разширение на три ясли в "Лозенец".

Това се казва в разпространена от пресцентъра "Демократична България" позиция на общинския съветник от ДБ Симеон Ставрев, във връзка с обявеното в петък първо класиране за прием в столичните детски заведения, след което без място оставят почти 10 000 деца при оставащи около 2 700 свобнодни места в яслите и градините в София.

В публикация на Ставрев във "Фейсбук", цитирана от партията, се посочва като като причина за недостига на места и решение на ГЕРБ да размени с издателя Петьо Блъсков терен до детска градина в "Дианабад", позволявайки му да построи там два блока, вместо да разшири градината.

Жители на "Мусагеница" внесоха в съда жалби срещу строежа на Блъсков

Жители на "Мусагеница" внесоха в съда жалби срещу строежа на Блъсков

Те протестират от месец и са категорични, че няма да се откажат

Той се обявява в подкрепа за предложени от Национална мрежа за децата решения за проблема с местата в детските заведения и представя детайлно идеите на организацията. Една от тях включва алтернативните форми за образование и детска грижа за деца между 1 и 4-годишна възраст чрез общински или национални програми за финансиране. Според Ставрев подкрепата на общината и националните институции би могла бързо да облекчи натиска върху държавните ясли и детски градини. "Нещо повече, това ще даде възможност на родителите да избират къде да запишат детето си, вместо да стискат палци то да бъде изтеглено на жребий за място в държавната градина", допълва той.

С над 650 хил. лева подпомагат семействата с деца без места в детските градини

С над 650 хил. лева подпомагат семействата с деца без места в детските градини

На община Пловдив ще бъдат преведени 4 390 лв., а останалите на Столична община

Общинският съветник се обявява и за повече публично-частни партньорства за изграждане на детски заведения, които да бъдат управлявани от компании или граждански организации, за да могат родителите биха могли да запишат децата си на ясла или градина в близост до работното им място. Друго възможно решение на проблема предвижда промяна на изискваните минимални нива на квалификация на персонала. Симеон Ставрев обяснява, че едва 33% от страните в Европа, сред които е и България, изискват работещите с деца под 3 години да притежават съответната бакалавърска степен. "Това спира достъпа на студенти по подходящи специалности до помощни дейности в детските заведения, а работещите там често са над средна и към пенсионна възраст, но остават натоварени с между 10-20 деца", коментира той.

За една година местата в детските ясли в страната са с 337 повече

За една година местата в детските ясли в страната са с 337 повече

Увеличението е с 1% в сравнение с 2021 година