Общинските съветници в Благоевград отхвърлиха предложението на кмета Румен Томов да бъде изтеглен заем от 5 милиона лева за спешна реконструкция на 11 улици с компрометирана водопроводна и канализационна мрежа, съобщи БНР.

На улиците, които се нуждаят от спешен ремонт и подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, почти всяка седмица има аварии, с наводнени мазета и приземни етажи. Тъй като общината и цялата област Благоевград е изключена от възможността за европейско финансиране, кметът Румен Томов иска разрешение от общинския съвет за теглене на заем от 5 милиона лева.

Според управителя на държавното ВиК дружество Росица Димитрова една от улиците, включени в проекта, вече е реконструирана, като операторът има възможност да финансира още две.

Тя заяви още, че има възможност за финансова помощ от МРРБ, но по думите ѝ кметската администрацияне не е внасяла такова искане.

"Това е политически ход в предверието на парламентарните избори и амбиции за кметското място", заяви съветникът Калоян Ханджийски, областен лидер на "Демократична България".

Горещи дебати в общинския съвет на Благоевград предизвикаха и предложенията на кметския екип за драстично увеличение на административните такси. Едно от тях е таксата за домашни любимци от 20 лева да стане 130 лева.