Общинските съветници в Кърджали най-после успяха да изберат председател на Общинския съвет. Това стана при осмия опит и половин година след местните избори, съобщава кореспондентът на Нова телевизия.

Местният парламент в Кърджали се оглавява от бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той е избран с 22 гласа при необходими 21. Раиф Мустафа и бил шеф на Общинския съвет и в предишния мандат.

Опонентът Огнян Иванов е получил подкрепата на 13 свои колеги. Той е бил подкрепен от ГЕРБ. Имало и недействителни бюлетини – 6.

Оказва се, че Раиф не е човекът, който е бил препоръчан от централното ръководство на ДПС. Затова се смята, че това може да доведе до нови противоречия в партията.

Кореспондентът на БНТ уточнява, че централата ДПС посочила за поста експерта по вакъфски имоти Халил Апти. Вместо него обаче групата общински съветници издигнали кандидатурата на Раиф Мустафа.

Мустафа събрал необходимото мнозинство след две тайни гласувания.

Между двете гласувания се стигнало до неприятни закани и пазарлъци, допълва Нова телевизия.

Раиф Мустафа обясни, че имало назидателен разговор от страна на кмета, който казал, че не трябва да се избира председател. Мустафа нямал намерение да дава обяснение на централното ръководство на ДПС, защото е избран от общинските съветници на ДПС.

От своя страна Хасан Азис определи като добра новина това, че има Общински съвет, който да работи. Самият той можел да работи при всякакви условия.

Заради липсата на комисии досега решенията на местния парламент са незаконни. В съда се обжалва едно от най-важните – това за такса смет.