Общо 350 машини обработват в момента настилката на републиканската пътна мрежа. Настилките се почистват и затруднения за движението няма, каза на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

Той подчерта, че преди да започне снеговалежът на АМ "Хемус" е катастрофирал тежкотоварен автомобил в района на виадукт "Елешница". По данни на МВР причина за инцидента най-вероятно е заспиване на шофьора. Авариралият камион е заел двете платна на автомагистралата и това е затруднило значително работата на снегопочистващата техника и трафика.

Ограничено е движението на тежкотоварни МПС с ремаркета и полуремаркета през проходите "Предел", "Рожен" и "Превала". През Троянски проход е ограничено движението на камионите над 12 тона. Без затруднения е пътуването през "Петрохан". Проходът е добре поддържан, няма затруднения и закъсали автомобили на второкласния път, заяви инж. Атанасов. Препоръчва се на шофьорите, пътуващи за Северозападна България при обилен снеговалеж да преминават по АМ "Хемус", която е алтернатива на прохода.

АПИ информира за състоянието на републиканските пътища

АПИ информира за състоянието на републиканските пътища

Информацията е актуална към 17 и 30 часа за 27 ноември 2017 г.

Инж. Атанасов апелира шофьорите да не тръгват на път при силен снеговалеж с летни гуми, особено през проходите. Рисковите места по републиканската пътна мрежа са високопланинските проходи - "Троянски" /над 1 600 м височина/, "Петрохан" и "Шипка" /около 1200 м височина/, а в Рило-Родопската област - "Превала", Папазчаир, "Предела", които са над 1000 м височина.

Необходимо е шофьорите да не се опитват да изпреварват снегопочистващата техника, особено когато снегорините се движат във "ветрило", за да не възникват тежки пътни инциденти. Инж. Атанасов предупреди, че след снеговалежите, когато настилките са изчистени до асфалт и температурите рязко паднат има риск от заледяване. Тогава също трябва да се внимава и да се кара със съобразена с пътните условия скорост.