Столична община прикрива реалните данни за бездомните кучета в града.

Броят им в момента не е 9 000, както показват официалните данни на общината, а е нараснал на 40 000, твърди Светослав Славейков, работил 11 години в "Екоравновесие". Пред news.bg той обясни, че е уволнен от общинското предприятие, след като е сигнализирал за редица злоупотреби, извършвани там.

Славейков беше категоричен, че общината е "абдикирала" от управлението на ОП "Екоравновесие" и от решаването на проблема с бездомните кучета. Той добави, че обществеността съзнателно се заблуждава относно броя им и въпреки наличието на конкретни данни, се правят скъпи "проучвания" чрез социологически агенции, чиито резултати са съмнителни.

Няма извършен научен мониторинг на кучешката популация, въпреки че такъв е възможен и сравнително евтин, твърди още Славейков. На един човек се плащат хиляди левове, за да преброи кучетата, което той прави по незнайно какъв начин, коментира бившият служител на „Екоравновесие".

Компетентните институции не вземат своевременни мерки по въпроса за нарастващата популация на бездомни кучета в столицата и по решаването на наболелите проблеми в ОП "Екоравновесие". Поради това столичани отглеждат най-скъпите бездомни кучета в света, продължава Славейков.

Той съобщи още, че март 2011 г. поради злоупотреби в „Екоравновесие" е уволнен бившият директор на предприятието Петър Петров. Въпреки това целият му екип продължава да работи там, да прикрива следите на извършени престъпления и да поддържа порочната практика на усвояване на "раздутия" бюджет, поясни още Славейков. Отпаднал от настоящия конкурс за избор на нов директор, вр. и. д. директор д-р Илиян Кърджев не може да разреши проблема, но се включва активно по доусвояване на бюджета, заявява още уволненият служител.

По думите му Кърджев същевременно уволнява най-висококвалифицираните си кадри, заради тяхното открито несъгласие с абсурдните управленски решения на ръководството.

Славейков разказа, че самият той е бил уволнен, защото е сигнализирал за голям брой нарушения, свързани с правата на работниците в дружеството. Сред тях са били незаплащането от 2007 г. на нощните дежурства на служителите, неизправни автомобили, липса на медицинско облекло и медицински прегледи.

След последвала проверка на Столичен инспекторат и отдел "Вътрешен одит" са констатирани нарушенията, за които е сигнализирал Славейков и някои са отстранени, но въпреки това той е уволнен.