Грипна епидемия е обявена и в областите Монтана и Враца, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

РЗИ - Враца обявява грипна епидемия на територията на област Враца от днес, 29.01.2018 г. Грипната епидемия е обявена и на територията на област Монтана, но от утре, 30 януари. Епидемията ще продължи до петък - 02 февруари включително.

На училищата в двете области е препоръчано да преустановят учебните занятия.

Лекари очакват пик на заболяванията тази седмица

Лекари очакват пик на заболяванията тази седмица

Грипната епидемия продължава в 6 области

До второ нареждане на територията на двете области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Грипната епидемия в област Бургас остава, реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Взетите противоепидемични мерки са дали резултат, тенденциите от последния работен ден на отминалата седмица са за спад на заболелите. Въпреки това броят им остава близък до цифрите, налагащи епидемия. Регистрираните случаи на ГРИП и остри респираторни заболявания към днешна дата са 233 на база 10 000, при граница 225/10000.

Ваканцията за учениците ще продължи и през следващите 4 дни- 30.01.18-2.02.18 включително. Остават в сила всички превантивни мерки: детските градини да работят, но в режим на "засилен филтър" - ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.