Обявяват грипна епидемия в област Пловдив. Тя ще влезе в сила от 22 януари и ще продължи до 28 януари. Това съобщи заяви д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция в града пот тепетата, цитирана от БТА.

По думите й заболеваемостта в областта е 206 на 10 хил. души население. Тя посочи, че 17 на 100 от учениците отсъстват към днешна дата. От изпратените проби в София 30 на 100 са положителни за грипен вирус, тип А, допълни Димчева.

Планирано е въвеждане на противоепидемични мерки. Те включват отлагане на профилактичните прегледи за деца и жени, отлагане на детските имунизации, ограничаване на свижданията в лечебните заведения и засилен филтър в детските и учебните заведения.

Учениците няма да излизат във ваканция, подчерта Димчева. Тя добави, че при влошаване на ситуацията ще бъдат въведени допълнителни мерки.

Първата област в грипна епидемия е Смолян
Обновена

Първата област в грипна епидемия е Смолян

От 18 януари се очаква да се въведат мерки

Малко по-късно днес от МЗХ съобщиха, че грипна епидемия от понеделник е обявена и в област Габрово. Временните мерки там се въвеждат до 28-ми януари. 

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването напомня, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора, са препоръчителни за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и остри респираторни заболявания.

Все още няма заплаха за грипна епидемия в Стара Загора, категорични са от РЗИ. 

Кунчев: Грипът удря първо Централна и Северна България

Кунчев: Грипът удря първо Централна и Северна България

За изненада София към момента изостава