Първата област, която тази година обявява грипна епидемия, ще е Смолян, съобщава БНР.

Вчера на заседание на Областния оперативен щаб е взето решение от 18 януари да бъде обявена епидемия заради рязко нарастване на нивото на заболеваемост. Регистрираните случаи на грип и респираторни заболявания са достигнали 268,9 на 10 000, надвишавайки критичните стойности за епидемия.

Проектът на заповед за обявяване на грипна епидемия е изпратен за съгласуване в Министерството на здравеопазването. Очаква се заповед на директора на РЗИ - Смолян и в нея да бъдат посочени противоепидемичните мерки, които ще се въведат.

Ангел Кунчев предупреждава, че пикът на грипа ще е през януари

Ангел Кунчев предупреждава, че пикът на грипа ще е през януари

Отчита се засилен интерес към противогрипните ваксини

Временните противоепидемични мерки, които влизат в сила от утре включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Също така временно се забраняват свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Здравните власти препоръчват провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Установените болни деца ще се връщат у дома. Болните служители пък няма да се допускат на работа.

Освен това се засилена текущата дезинфекция. Помещенията трябва да се проветряват няколко пъти дневно.