Дупница обяви обществени поръчки за повече от 300 000 лева за изграждането на регионалното депо за отпадъци край село Джерман. Това съобщи БНР, цитирайки кмета на общината инж. Методи Чимев.

Предвижда се в депото да се обработват отпадъците на шест общини от региона - Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Невестино и Трекляно.

Първата от обществените поръчки, която е за 250 000 лева, е за техническа помощ за управление на проекта, проектиране и изграждане на инсталация за компостиране и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините Дупница-Бобовдол и Сапарева баня. Срокът й за изпълнение е две години, а изисквания към кандидатите няма. Офертите ще бъдат отворени на 12 април.

Жители на Джерман затвориха главен път Е-79 в знак на протест

Жители на Джерман затвориха главен път Е-79 в знак на протест

Негодуват срещу изграждането на депо за отпадъци до домовете им

Втората поръчка по същия проект е за мерки за публичност и реклама. Тя ще бъде на стойност около 60 000 лева.

Жителите на Джерман обаче са твърдо против изграждането за депото. Причината е, че според тях избраният терен от около двеста декара в местността Спротива не е подходящ и депото ще доведе до сериозни екологични и демографски проблеми за района.

Припомняме, от 7 години местните се борят срещу плановете на общината. Още през 2016 г. те излязоха на протестно шествие срещу проекта. През януари и началото на февруари тази година също имаше подобни демонстрации. Преди месец те дори организираха блокада на главен път Е-79.

Протестните прояви обаче останаха без резултат.

Независимо от това от сдружението "Бъдеще за Джерман" обявиха, че ще предприемат нови протести.

Нов протест на село Джерман срещу депо за отпадъци

Нов протест на село Джерман срещу депо за отпадъци

Надяват се премиера борисов най-сетне да разбере за какво става въпрос