Жителите на дупнишкото село Джерман не искат да бъде изградено сметище до домовете им. Новото съоръжение трябва да събира боклука на общо 7 общини. Мястото, където е планиран строежа, е на метри от реката, от къщите на джерманци и от магистрала "Струма", съобщи bTV.

По думите на протестиращите, идеята за строеж е още от 2012 г. Тогава са я спрели с протести и блокиране на магистралата. Теренът, отреден за сметище, е на 400 м от домовете на хората, а според експерти мястото е изключително неподходящо.

"Блокирахме път Е-79, ако трябва и автомагистрала "Струма" ще блокираме. На това съоръжение не му е мястото тук", категорични са протестиращите. Те допълниха, че няма отреден терен за ново сметище.

Местните винят общината в бездействие и липса на диалог. "Тях не ги интересува мириса, който ще трови южна Дупница, а само мириса от комисионни", коментират джерманци.

Има и алтернативна - да се построи завод, вместо сметище.

За тази вечер от 17:30 часа е предвидена среща пред сградата на кметството за повторното обсъждане на терен за изграждане на депо за отпадъци. Мотото на събирането е: "Не на боклукчарника в нашето землище".

Срещата-разговор е инициирана от гражданско сдружение "Бъдеще за Джерман". Жителите на селото многократно през годините са заявявали, че не са съгласни в землището на селото да има депо за отпадъци.

Според Дарик, теренът в село Джерман, остава един от вариантите за изграждане на такъв център.