За птичи грип в областите Видин, Враца и Пловдив съобщи на извънредна пресконференция зам.-шефката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Петя Петкова.

Агенцията е установила три първични огнища на инфлуенца по птиците в областите Видин, Враца и пловдивското село Маноле. Във Врачанско се касае за стопанство с дивеч. Инспекторите са установили други две вторични огнища в област Видин, откъдето има и продадени птици.

Установено е първично огнище в птицевъден обект в с. Ново село, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди.

Няма опасност за потребителите при консумация на пилешко месо и птичи продукти, увери зам.-шефката на БАБХ. Въпросът е да се спазват основни лични мерки за хигиена.
"Когато се отглеждат птици в заден двор трябва с дрехите, с които сме при птиците, да не се влиза в дома", изтъкна тя. Преди приготвяне пилешкото месо то трябва да се измива с топла вода, дезинфектанти, както и съдовете да се мият с препарати, които гарантират унищожаването на вируса.

Най-голямото огнище е в село Маноле. В дивечовъдното стопанство във Враца имало 940 птици. Всички възприемчиви и контантактни птици са убити. След това е извършено почистване и дезинфекция в дворовете и съответно подходите и улиците.

Петкова изтъкна, че през последните месеци е усложнена епизоотична обстановка в Европа относно птичия грип. В рамките на месец и половина има случаи на инфлуенца в Австрия, Германия, Италия, Дания, Франция, Унгария, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния.

На 14 декември ЕК предупредила, че пратка с еднодневни патета пътува за България като тя е от обект, в близост до зоната на наблюдение на Унгария. Затова от БАБХ веднага разпоредили клинични прегледи и взимане на проби, които се оказали положителни за високопатогенна инфлуенца.
Пратката в село Маноле е била около 3150 патета от Унгария.

"Забранихме в цялата страна пазарите за птици", заяви Петкова и допълни, че се извършва засилен преглед. БАБХ са взели проби от всички обекти, където има пратки от Унгария.