Установиха огнище на бруцелоза във ферма в Кирковско, съобщава bTV.

Заразата е открита в село Бенковски. Умъртвени са 18 от близо 50 животни.

За положителните кръвни проби на умъртвените животни вчера е получено писмо от здравните власти в кметството. До пробите се стига, след като зоонозата е установена в проби от мляко от животните.

Кметът на селото уточни, че са умъртвени само животните с положителен резултат. От останалите са взети повторни проби, както и от стопанина на фермата и от контактни лица. Извършва се дезинфекция. Най-близкото друго стопанство до заразената ферма е на 2 км разстояние.

Ликвидираха огнището на бруцелоза в село Вуково

Ликвидираха огнището на бруцелоза в село Вуково

Няма заразени хора

През април в съседно стопанство в бивш стопански двор заради болест по животните са били умъртвени три крави. Преди това пък, отново заради болест по домашните животни, в съседното кметство Растник са били умъртвени 11 крави.

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи и възникване на малки епидемии или спорадични случаи, предимно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал.

Причинява се от бактерии от род Brucella. От значение за епидемичния процес е устойчивостта на бруцелите, както в околната среда, така и в хранителни продукти като мляко и млечни произведения.