На 13 април, четвъртък, последен работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16 ч. и 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления.

Целта е да се повиши безопасността на движение и пропускателната способност на пътната инфраструктура и да се осигури спокойно пътуване за водачите на леки автомобили.

Това съобщават от пресцентъра на АПИ. 

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: Автомагистралите; път I-1 Видин - Ботевград; път I-1 Благоевград - ГКПП "Кулата"; път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП "Калотина" - ГКПП "Капитан Андреево"; път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли - Гоце Делчев; път II-86 Пловдив - Смолян; път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден - 17 април /понеделник/, от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност утре, 13 април, от 12 ч. до 20 ч., както и от 8 ч. до 14 ч. на 14 април ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). Реверсивното движение ще бъде въведено през светлата част от денонощието и при благоприятни атмосферни условия от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция "Петрол"). На 17 април (понеделник) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Поради продължаващите строително-ремонтни дейности на банкета между км 9 и км 10 на автомагистрала "Люлин", движението в посока София ще се осъществява в две ленти.

Всички тунели на автомагистралите са измити и почистени преди началото на Великденските празници. Ремонтите по основните направления е планирано да приключат преди дните на очаквания интензивен трафик.

Преди и по време на почивните дни няма да има промяна във временната организация на движение в тунелите "Ечемишка" и "Витиня" на АМ "Хемус". Трафикът на всички моторни превозни средства ще се осъществява, както и досега - двупосочно в лявата тръба на съоръженията, в посока София. Ремонтът на десните тръби на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" е планирано да завърши до края на месец юни.

Шофьорите могат да използват и алтернативния маршрут по път I-1 София - Ботевград. В участъка от км 189 до км 215 приключиха ремонтните дейности по пътното платно. Поставени са нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2017 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-republikanskata-ptna-mrezha-za-oficialni-praznici-i-pochivni-dni-za-2017-g/

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.