Огромен горски пожар бушува между селата Гостун и Осеново, Община Банско. Огнената стихия е обхванала площ от над 2000 декара, предимно в борова гора.

На мястото на пожара са съсредоточени 10 пожарни автомобила от областната дирекция на аварийната служба и от държавните горски стопанства в Места, Добринище, Елешница и Банско.

От Община Банско са били предоставени и четири броя водоноски. Над 300 души - служители и местно население, са се включили в потушаването на огъня, който лумнал през нощта.

Пожарът все още не е локализиран, но разпространението му към населените места е спряно и няма опасност за жителите на околните села.

Продължават гасителните действия. Създадена е организация и предстои облитане с хеликоптер, за се направи по-точна преценка на обстановката в района.

Няма данни за нанесени щети върху постройки на горски или ловни стопанства, намиращи се в близост до огъня.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че стихията вече е заградена, очертани са най-опасните участъци. По думите му 500 служители пожарна безопасност и на горските стопанства в района са се включили в погасяването на огъня.

Друг голям пожар, който горя в близост до българо-македонската граница - в местността „Белтоко", Петричко, бе потушен. Установено бе, че огнището на пожара е в Македония и поради силния вятър е навлязъл на българска територия. Пожарът е възникнал вчера вечерта, но е локализиран около 09.00 часа тази сутрин. Към момента е напълно потушен, а място има специалисти, които следят за обстановката. Няма пострадали лица, изгорели са треви и храсти.

Земеделският министър Мирослав Найденов призова хората, които излизат в гората, да бъдат по-внимателни и да не изхвърлят незагасени цигари.

Призовавам хората, които излизат в почивните дни в гората, нека наистина да бъдат изключително внимателни и да не оставят без надзор огъня или да хвърлят цигари, тъй като това нанася много големи щети, каза министърът.