Около 500 автомобила са изведени и преведени през снежните преспи в област Добрич. Това съобщи комисар Дарин Димитров, директор на противопожарната служба в града, цитиран от "24 часа".

По думите му екипите са реагирали на 18 произшествия, като е извършена координация и на още 36 други през оперативния център.

Подпомогнато е транспортирането на болните на хемодиализа от Генерал Тошево до болницата в Добрич. Извършена е организация за спешна доставка на медикаменти на отделни лица.

През нощта е оказана помощ на много хора, останали без гориво в автомобилите си. Много са сигналите за счупени клони и паднали дървета, затрудняващи движението, както в населени места, така и извън тях, които са получени в оперативния център.

До 1.5 м преспи в област Добрич

До 1.5 м преспи в област Добрич

611 машини са почиствали пътищата през нощта

По думите на зам.-областният управител на Добричка област Красимир Николов от преспите е била спасена и цистерна, която е трябвало да зареди с кислород болницата в Добрич.

"Никой не остана да бедства по пътя", подчерта той.

"Товарните автомобили стават пречка за почистване на пътищата, като блокират снегорините. Имаше разминаване на информацията за отваряне на пътищата", добавя Николов.

Водач на лек автомобил направил опит да тръгне към село Стефан Караджа, въпреки блокадата, но бързо бил настигнат от полицейския патрул.

Затруднението по пътя за Варна от Добрич е заради отсечката село Любен Каравелово-село Новаково, които са в област Варна.