Проверка установи редица нарушения и огромни задължения на онкологичната болница в Благоевград към фармацефтични компании. Това съобщи кметът на града Илко Стоянов, съобщава БНТ.

В края на миналата година градоначалникът смени управителя на онкоболницата и назначи финансова проверка.

Губят се около 230 000 лева от бюджета на лечебното заведение, а натрупаните задължения към доставчиците на лекарства са близо 2 милиона лева.

Припомняме, от няколко месеца в онкоболницата "Св Мина" в Благоевград текат финансови проверки. Кметът назначи одит и още през февруари съобщи за злоупотреби в размер на 200 000 лева, извършени според него от главния счетоводител на болницата. Тогава Стоянов обясни, че парите за лекарства са превеждани по сметката на взаимоспомагателната каса, след което главният счетоводител ги теглил на ръка.

По случая беше сезирана прокуратурата, а Агенцията за държавна финансова инспекция започна цялостна проверка на административната дейност на онкоболницата при предишния управител.

Злоупотреби за 200 000 лв. установени в онкоболницата в Благоевград

Злоупотреби за 200 000 лв. установени в онкоболницата в Благоевград

Кметът обвинява бившия вече финансов директор на лечебното заведение Георги Календерски

Стоянов обясни, че от 2019 г. насам е спряно обслужването на плащането на лекарствата, като натрупаната сума е над 1,5 милиона с лихвите.

Защо не са плащани лекарствата и за какво са похарчени парите, ще стане ясно след месец, когато приключи назначената проверка.

Настоящият управител на болницата д-р Теодор Велчев посочи, че за последните месеци лечебното заведение се е опитало да погаси около 210 000 лв. стари задължения. Това обаче нямало как да стане изведнъж, поради което вероятно ще поиска от общинския съвет и кмета на общината болницата да изтегли кредит за погасяване на дълговете.

Въпреки финансовите проблеми болницата работи нормално и няма върнати пациенти.

От своя страна предишният управител на онкоболницата д-р Георги Георгиев заяви, че няма притеснения. Той посочи, че ще се запознае с всички резултати от проверката и тогава ще коментира твърденията на кмета.

Специализираната болница за онкологични заболявания в Благоевград е единствената в региона и обслужва около 1 400 пациенти всеки месец.