Опасните химикали, които са на територията на бившия военен завод във Враца, още не са извозени, съобщи bTV. Сред химикалите има и червен живак.

Стоят неизвозени и отпадъците от Италия, които са складирани нерегламентирано в града. 

Откриха опасни химикали в бивш военен завод във Враца

Откриха опасни химикали в бивш военен завод във Враца

При проверка на ДАНС и екоинспекцията

Експертът от РИОСВ - Враца Георги Караиванов сигнализира за опасните вещества, като по думите му е направен опис, който не се показва. Той е поискал и повторен опис.

Припомняме, преди година Караиванов съобщи за серовъглерод в бившия завод "Химко" и заради това беше уволнен. След телевизионни репортажи бе възстановен на работа. 

Описват и извозват химикалите, открити в бивш военен завод във Враца

Описват и извозват химикалите, открити в бивш военен завод във Враца

Живачният оксид е силно токсичен и отровен, една от употребите му е за експлозиви

Експертът отново сигнализира за това, че опасните вещества не са изнесени и обясни, че РИОСВ - Враца го е спряла да види първия опис. От институциите обясняват, че понеже се води досъдебно производство, никой няма право да говори.

През януари ДАНС и екоинспекцията влязоха по сигнал в неохранявани помещения на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца заради опасните смеси. Тогава имаше информация, че се описват и изземат химикалите.

Изследват химикалите, открити в бившия военен завод във Враца

Изследват химикалите, открити в бившия военен завод във Враца

Специалисти от лабораторията в Русе са влезли в помещенията

В около 60 дървени сандъка се съхраняват опасни химикали. Там има и калиев перхлорад, цианидни съединения, окислители и червен живак в стъклени шишета, от който според експертите, ако попадне в недобросъвестни ръце, може да са направят взривни вещества.

"Независимо какви приложения имат, трябва да се види как са съхранени, няма надписи и не се знае, трябваше да се види какво има, да се дадат инструкции как да се съхраняват", каза Караиванов. Той припомни, че при подобен случай, но с химикали на открито и в комбинация с целулоза и хартия в Мизия, се е направил прозрачен опис в досъдебно производство, обясни експертът.

Местните жители се опасяват, че може да се стигне до отравяне на околната среда.

"Тези вещества ако се съхраняват правилно, няма проблем, но тези опаковки са за временно ползване, червеният живачен оксид се съхранява в бурканчета, има изолация около тях, която обаче е от хартия. В помещенията има поне 10 сантиметра вода, ако е намокрена хартия и при по-невнимателно пренасяне, се счупи някой от бурканите, става излагане на действието на живачния оксид постоянно, а когато той е в малки количества има дълготраен ефект", заяви Искрен Дилов.

Караниколов обясни, че дори са били намерени фирми, които да изнесат веществата, но са били спрени.

Сигнал за неправилно съхранение на опасни химикали в "Химко" Враца имаше още през 2003 г.