Опрощават такса смет на заведенията в Стара Загора за времето, в което не са работили. За това се договориха на среща представители на Общината и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

Предстои предложението да бъде гласувано.

Няма да се дължат и наеми на общинските обекти за времето, в което са били затворени ресторанти, заведения и кафенета.

До края на годината ще се плащат и само 30% от дължимите обичайно суми за тротоарно право. По този начин ще се подпомогне бизнесът и ще се компенсират заведенията за това, че не могат да ползват пълния капацитет на наетите площи заради изискванията за социална дистанция.

Предвижда се също да се върнат събраните пари за удължено работно време за заведенията и ресторантите, които не са работили. Общинските власти са категорични,че законът не позволява администрацията на местно ниво да опрощава местни данъци, въпреки че са водени разговори с бизнеса за подобна подкрепа.

От общината са обещали и че ще удължат сроковете за подновяване на категоризацията на обектите.

Засега в областта не се предвиждат ограничителни мерки по отношение на ресторантьорския бранш и заведенията продължават да работят до 23.00 часа. Здравните власти обаче са отправили препоръки към бизнеса да ограничат достъпа на ученици до заведенията, да направят електронна регистрация за ваксиниране на персонала и да намалят изпълненията на музиканти на място.