Води се нова проверка в училището СУ "Найден Геров" в Пловдив, в което учители бяха писали оценки на починало дете, предаде БНТ.

От прокуратурата са уточнили, че проверката се води от "Икономическа полиция" и е за документна измама с цел неправомерно получаване на средства. Също така стана ясно, че проверката от миналата година - която е за починалото дете, все още не е приключила.

Новата директорка на училището Сашка Кръстева обясни, че е отписала 450 деца заради системни отсъствия и са открити още пет фиктивни ученици, които са били в чужбина, но те са получавали оценки, не са им писани отсъствия и въпреки че са били извън страната, те са завършили пловдивското училище.

МОН търси причината за по-слабите резултати на десетокласниците на НВО в 8 области

МОН търси причината за по-слабите резултати на десетокласниците на НВО в 8 области

Поетапно се въвеждат нов тип задачи за външното оценяване

Отписването на ученици е свило бюджета на училище с една трета или с 900 000 лева по-малко понеже държавата плаща в зависимост от броя на учениците, което е наложило спешни реформи още през месец януари.

Директор Кръстева обясни също, че до момента не са съкратени учители, защото няма постигнато споразумение със синдикатите, но в момента се извършва проверка на документите от миналата година, за да се установи кои учители са поставяли фиктивни оценки и присъствия.

Учителските синдикати обаче са на мнение, че грешката е в стратегията на Министерството на образованието и посочват, че в това положение се намират и много други училища, намиращи се в ромските квартали.

Припомняме, че в началото на септември месец МОН назначи проверка в училището след сигнали, че месеци наред е писано оценки на дете, което е починало. В сигнала се посочваше, че оценки са писани от повече от един учител. Основното съмнение е, че това е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.

В края на септември старият директор беше уволнен и на негово място беше назначен временно изпълняващ длъжността директор на учебното заведение, а в началото на октомври стана ясно, че 11 учители са писани оценки на починалото дете. Заедно с това са открити и други нарушения  а именно, че отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети.

Уволниха директора на училището в Пловдив, в което са писани оценки на починало дете

Уволниха директора на училището в Пловдив, в което са писани оценки на починало дете

Скоро се очаква окончателният доклад по случая