Две огнища на инфлуенца по птиците бяха констатирани в Хасковска област, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Става въпрос за селата Гарваново и Малево. От Агенцията уверяват, че за момента няма засегнати хора нито опасност за потребителите.

Огнищата са открити в два животновъдни обекта, предназначени за гушене на патици мюлари. Заболяването, по-известно като птичи грип, е потвърдено с протокол от лабораторно изследване.

Припомняме, преди седмица в друго хасковско село също бяха констатирани две огнища на птичи грип.

От БАБХ съобщават, че вече са предприети мерки за ликвидиране на заболяването. Започнало е умъртвяване и унищожаване на всички птици от засегнатите обекти, а след това ще бъде извършена дезинфекция.

Определени са 3-километрови предпазни зони и 10- километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването.

Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, които се отглеждат в останалите селища в предпазната зона.

Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. Не се позволява провеждането на изложби и пазари за живи птици, както и отглеждането на птици на открито.

В двете зони се забраняват разселването на птици за подновяване на дивечовия запас и търговията с домашни или диви птици.

Засилен е надзорът в птицевъдните обекти и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

Причините за заболяването все още се установяват.

От БАБХ съветват фуражите да се съхраняват в закрити помещения, за да се избегне опасността от зараза на питомните птици.