Нов електробус се движи от днес по автобусна линия 84 в София. Той е чешко производство и е предоставен безвъзмездно да се движи тестово.

Елекетробусът бе представен от столичния кмет Йорданка Фандъкова в присъствието на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, изпълнителния директор на "Столичен електротранспорт" Слав Монов и директора на Центъра за градска мобилност Християн Петров. Това съобщават от Столична община.

Това е третият електробус, който ще се движи по столичните улици. Той е нископодов и климатизиран. Осигурява комфорт на пътуване и е екологичен, обясни Йорданка Фандъкова.

Първият електробус е с малко по-различна технология. Той се е движил по линията на тролей номер 11. Вторият и в момента се движи по автобусна линия номер 84. Йорданка Фандъкова отчете, че за два месеца той е изминал 100 000 км. Разходът му е 13-15 лв. на 100 км при 60 лв. на 100 км при другите автобуси. Фандъкова изрази задоволството си, че икономията е впечатляваща. Още по-важен е обаче ефектът върху околната среда, подчерта тя.

Столичният кмет подчерта, че основен приоритет е модернизацията на градския транспорт, както и това той да е екологичен и ефективен. Това е заложено и в програмата за неговото модернизиране. С нея освен строителството на метрото, са обновени над 50 % автобусният парк, на 90 % тролейбусите. Закупени са и нови трамваи, отчете още Йорданка Фандъкова.

До един месец ще бъде обявена процедура за закупуването на нови газови автобуси. В ход е процедура за нови 13 трамваи. Офертите вече са отворени, като има двама участника - "Шкода" и "Песа".

Закупуването на 20 електробуса и 20 хибридни автобуса е заложено в програмата за обновяване на градския транспорт. В момента се подготвя процедурата за обществената поръчка за електробусите. Тя трябва да бъде обявена това лято. Тази година ще бъде обявена и процедурата за хибридните автобуси.