Всички хора с пострадали домове след наводненията в Карловско са подслонени. Всеки ден приготвяме 300 порции храна, която се раздава. Осигурили сме вече вода, работят комисиите, които описват щетите по частните имоти и по общинската и държавна инфраструктура.

Това съобщи на брифинг кметът на Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от bTV. Започнала е работата по разчистване, укрепване и обезопасяване, както и някои ремонти. За тях обаче са необходими техника и хора.

"По думите на министър Явор Гечев към момента няма констатирана незаконна сеч или, ако има такава, тя е в много малки размери и не би могла да причини това бедствие. Счита се, че основната причина за бедствието е огромното количество дъжд - около 200 литра на квадратен метър", каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Четвърти ден остава критична ситуацията в наводнените села по поречието на Стряма

Четвърти ден остава критична ситуацията в наводнените села по поречието на Стряма

Пет къщи са застрашени от срутване в с. Богдан

По думите му към момента в село Каравелово работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, два камиона със щипка, 60 доброволци и 60 войници с пет резачки. В село Богдан на терен са 10 фадроми, един верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, един камион с щипка, 20 доброволци, 93 войници. В село Слатина работят 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войници, 10 горски служители и 25 доброволци. За село Слатина се договаря и допълнителна техника от частни фирми, която да помогне в разчистването, от АПИ също помагат с допълнителна техника.

Поне година възстановяване на инфраструктурата след потопа очаква Николов

Поне година възстановяване на инфраструктурата след потопа очаква Николов

Чудо е, че нямаме жертви, заяви главен комисар шефът на ГДПБЗН

От МВР пък информират, че карловското звено "Български документи за самоличност" праща мобилна група на посещения в три от най-пострадалите от наводненията села - Слатина, Богдан и Каравелово. Целта е да бъдат улеснени максимално всички местни жители, чиито лични карти са унищожени заедно с имуществото им.

Преносимата биометрична станция ще се използва в съответните кметства, от където трябва предварително да бъдат предоставени списъци с желаещите да се възползват от тази възможност. Готовите лични документи ще бъдат донесени на място.