Отварянето на Варна към морето е амбициозната задача, по която работим от много време. Това заяви кметът на морската столица Иван Портних, цитиран от БНТ.

Той представи какво е направено до момента за подобряването на инфраструктурата в града, като наблегна на обновяването на паркови и пешеходни зони, създадените добри условия за провеждането на културни мероприятия, изграждането на пешеходния ринг, като и реконструкцията на няколко улици, които водят към морския бряг.

Градоначалникът посочи, че проектите за нова културна сцена и експоцентър в пристанищната зона на Варна предстои да бъдат реализирани. Обмисля се и създаване на крайморска зона от Първа буна до местността "Евксиноград" и от кв. "Аспарухово" до кв. "Галата".

Освен това общината води разговори с холандски експерти за решаване на брегоукрепителните проблеми на Варна. Предстои да бъде облагородена зоната около жп гарата в града, което включва цялостен ремонт на ул. "Девня" и гаровия площад, както и изграждането в близост на нова общинска автогара.

Варна пак забрани автомобилите в Морската градина

Варна пак забрани автомобилите в Морската градина

Решението може да бъде обжалвано

Портних заяви и че скоро ще бъде открито и рибарското пристанище "Карантината". Това ще се случи, след като "Морска администрация" проведе финалната си инспекция. Също така ще бъде укрепено рибарското пристанище в кв. "Аспарухово", което ще бъде разширено с още пет кейови места. Допълнителни рибарски лодкостоянки ще се изградят и под Аспаруховия мост във Варненското езеро.

Ще бъде изграден подземен паркинг към Двореца на културата и спорта с 600 места, където ще паркират посетителите на Морската градина. Изготвя се и проект за многоетажен паркинг с подземна и надземна част в двора на болница "Св. Анна".

Кметът посочи, че Върховният административен съд е отменил решение на Административния съд във Варна, с което се допуска движение на автомобили в части от Морската градина. По този начин решението на Общинският съвет във Варна за забрана на колите в парка влиза в сила.

Припомняме, преди три години Община Варна въведе такава забрана след трагичен случай със смъртта на 3-годишно дете, блъснато от кола в Морската градина. Административният съд обаче частично оспори решението.

През май тази година общината отново забрани движението на коли в крайморския парк.