От 1 май велосипедисти и собственици на тротинетки ще могат да ползват безплатно последните вагони в метрото и крайградските автобусни линии в София. Това реши Столичният общински съвет, съобщават от "24 часа".

Разширява се часовият диапазон, в който ще може да се превозват безплатно велосипеди в градския транспорт. Досега това беше разрешено в метрото след 21.00 ч., докато с промяната превозването на велосипеди в метрото вече е разрешено до 7.00 часа и след 20.00 часа в делнични дни.

Това може да става в последния вагон на метрото и в автобусните линии, които пресичат околовръстния път на София.

В крайградските автобусни линии превозването на велосипед ще става до 6.30 часа сутрин и след 20.00 часа. Целта е да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват по-рано. През почивните и в празнични дни няма да има ограничения за качване с велосипед в градския транспорт.

Максимално допустимият брой на велосипедите, които могат да бъдат превозвани с градския транспорт, обаче се ограничава до два.

Индивидуални електрически средства може да се превозват, ако те не замърсяват превозните средства на градския транспорт и не пречат на другите пътници. Разрешава се и безплатното превозване на ски, поставени в сак, както и на сноуборд, скейтборд и сноуборд шейна.

Чрез тикет системата в градския транспорт Центърът за градска мобилност трябва да направи 6-месечен анализ дали превозването на велосипеди и тротинетки създава конфликтни ситуации, за да се прецени дали трябва да се търси ново решение по въпроса.