Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) има готовност да предложи на пазара над 11 000 коледни дръвчета, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

От агенцията припомнят, че за четвърта поредна година чрез специално поставени пластини ще осъществяват контрол на дръвчетата.

Пластините са изработени от пластмаса с бял или жълт цвят. Те са правоъгълни или овални. На тях има също лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи.

Регионалните дирекции по горите предоставят превозните билети и контролните пластини към тях. 95 000 пластини са заявени за тази година. Пластини не са задължителни за елхичките в контейнери, разясниха още от Агенцията по горите.

Началникът на отдел "Възобновяване на горите" в Югозападното държавно предприятие Вера Станишева обясни, че за коледни дръвчета се отглеждат обикновен и сребрист смърч, бяла ела, бял и черен бор. Те се добиват от горски разсадници, както и при прочистването на просеки на далекопроводи.

Изпълнителната агенция по горите и Югозападното държавно предприятие дадоха съвместна пресконференция в разсадник "Блато" на територията на Държавно горско стопанство-Трън.

Стана ясно, че цените на коледните дръвчета в контейнери варират от 10 до 25 лева. Отсечените елхи са от 3,50 до 25 лева.

От 50 до 3000 лв. е глобата за физически лица за незаконно добита елха. Юридическите лица пък се санкционират между 100 и 5000 лева.

Директорът на дирекция "Опазване на горите" в ИАГ инж. Димитър Баталов обясни, че всяка елха, която е придобита законно от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален шестцифрен номер. "Към стъблото на всяка коледна елха под второто разклонение от върха, преди транспортирането се прикрепва неподвижно контролна пластина, чийто номер се вписва в съответния превозен билет", разясни още Баталов.