От ЧЕЗ Разпределение България обезопасиха рисково за птиците трасе в района на Кресненското дефиле, съобщиха от електроразпределителното дружество. Целта е да се минимизира риска за живота на белоглавите лешояди.

От компанията поставиха специални съоръжения - метални гребени, бодливки и изолатори, които спират птиците да кацат по стълбовете и ги предпазват от контакт с проводниците. Дейностите бяха извършени в сътрудничество с Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) и приключиха в средата на март.

Кресненското дефиле е изключително важен район за живота на белоглавите лешояди, тъй като от 2010 г. насам по проект на ФДФФ и "Зелени Балкани" в района са освободени около 50 лешояда с цел създаване на местна колония.

Местните птици вече привличат и други - от Сърбия, Македония, Хърватска и Гърция. Електропроводите в района от една страна се явяват подходяща спирка за почивка на птиците, обитаващи района, а от друга - попадат в миграционния път на птиците от съседните страни.

"Белоглавият лешояд е със статут на "застрашен вид" и е вписан в Червената книга на Република България. Именно поради тази причина се чувстваме отговорни да опазваме неговия живот и местообитание", каза Мария Георгиева, ръководител сектор "Екология" в ЧЕЗ Разпределение България.

Монтираните от ЧЕЗ Разпределение съоръжения са предоставени безвъзмездно от ФДФФ в партньорство със "Зелени Балкани", в рамките на проект "Нов живот за лешоядите". От дружеството осигуриха подготовката на мрежата за работа, работниците и съоръженията, необходими за поставяне на предпазните гребени, бодливки и изолатори.

Тези мерки са част от активната политика на ЧЕЗ Разпределение България за опазване на биологичното разнообразие на лицензионната територия на дружеството, поясняват от дружеството.