Изпълнител на добив за минерална вода няма и никога не е избиран. Това заявиха от Община "Септември" в отговор на запитване от news.bg.

Запитването бе отправено след информация от Инициативния комитет "Да спасим Община Септември", че има избран изпълнител за добив на минерална вода въпреки три отказа на "Басейнова дирекция".

Според зам.-кмета на община Септември Лилия Етова, от Инициативния комитет изваждат от общия контекст отделни казуси, от различни случаи, за да изкривят обективната истина. 

Община Септември избрала кой да добива минералната вода въпреки забраната?
Обновена

Община Септември избрала кой да добива минералната вода въпреки забраната?

Има три отказа на "Басейнова дирекция", твърдят от Инициативен комитет

"Този "Инициативен Комитет" се създаде преди 2 години с основна функция да защитава не обществените интереси, а корпоративните на конкретна софийска фирма, която се опитва години наред да заграби находището за минералната вода край Варвара", пише зам.-кметът на Септември без да назовава конкретната фирма.

Въпросите ни към кмета на община Септември Марин Рачев бяха следните:

- Кога е избран изпълнител на подобна дейност?

- Обявена ли е обществена поръчка?

- Какви са били критериите за оценка на получените оферти?

- Колко фирми са проявили интерес към предложението?

От името на Рачев ни отговори Лилия Етова, зам.-кмет на Община Септември.

Прилагаме писмото-отговор с автентичния правопис и пунктоация:

  1. Изпълнител за добив на минерална вода НЯМА и НИКОГА не е избиран. Става въпрос за провеждане на поръчка ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛ на СМР (строително-монтажни работи - б.р.), свързани с изграждането на нов сондажен кладенец, тъй като от доклада одобрен от "Басейнова дирекция" и утвърден от ресорния министър става ясно, че за да се използва ефективно находището трябва да се изградят два нови сондажа. Това се налага поради обстоятелството, че съществуващите стари сондажи са компрометирани, а някои дори са унищожени от ползвателите преди находището да се предаде за стопанисване на Общината.
    Снимка 431975

    Източник: Община Септември

    Снимка 431976

    Източник: Община Септември

  2. Трите отказа, които визират от така наречения "Инициативен комитет" НЕ касаят сондажи за минерална вода, а за ПОЛИВНА и то в съвсем друго населено място, а не във Варвара. Относно исканото разрешително от "Басейнова дирекция" за сондаж на минерална вода, казуса е съдебен, има висящо дело номер 693/2019 г. в Административен съд и се чака решение по него.
  3. Проведената обществена поръчка за изграждането на нов сондаж за минерална вода е абсолютно законосъобразна предвид фактът, че този обект е в капиталовия списък на Общината за 2019-та година утвърден и гласуван от Общински съвет - Септември. Самото възлагане по изпълнението пък ще стане след произнасянето на съда по казуса. 
  4. Според "Инициативния Комитет" може да има всякаква "опасност" за находището при изграждането на нови сондажи, НО СПОРЕД доклада одобрен от компетентния орган в лицето на "Басейнова дирекция" и утвърден със Заповед на министъра на МОСВ става ясно, че за да се използва находището ефективно трябва да се изградят нови сондажи. Това се налага поради факта, че съществуващите са умишлено компрометирани в периода до преди да се предадат на Общината. Нещо повече, дори фирмата, която стои зад този "Инициативен Комитет" е построила мини ВЕЦ върху единия от сондажите.

    Снимка 431977

    Източник: Община Септември

Снимка 431978

Източник: Община Септември

  1. Многократно по този казус от "Инициативния Комитет" са подавали сигнали до прокуратурата, но от последвалите проверки нарушения НИКОГА НЕ СА констатирани.
  2. Община Септември получи правото да управлява находището въз основа на съдебно ОПРЕДЕЛЕНИЕ 10474/09.08.2018 г. и ОПРЕДЕЛЕНИЕ 14368/22.11.2018 г. по описа на Върховният административен съд на Република България, които бяха постановени в следствие на обжалвания от фирма, стояща зад въпросния "Инициативния Комитет".
  3. Доклада беше изготвен от експерти, по възлагане НЕ от Общината, а от "Басейнова дирекция". Този доклад също бе оспорен от "Инициативния Комитет", но Съдът потвърди Заповедта на министъра, с която е утвърден, като отхвърли окончателно претенциите на въпросния "комитет".
  4. Относно твърденията за делото за пренос на минерална вода, за което споменават от "Инициативния Комитет", че е водено срещу Общината, също е некоректно, тъй като такова дело в правния мир няма. Има дело срещу Решение на Общинския съвет, който е съвсем друг орган на местната власт.

В заключение ще кажа, че всички дела по казуси с минералната вода, водени от и срещу Община Септември са спечелени в полза на администрацията", пише зам.-кметът на Септември.

Тя прилага и факсимале на съдебни дела, което е видно от снимките в текста.