Община Септември е избрала изпълнител за добив на минерална вода въпреки трите отказа на "Басейнова дирекция" да издаде разрешение. За това алармираха от Инициативен комитет "Да спасим Община Септември". Обществената поръчка за изграждане на сондажен кладенец е на стойност 200 000 лв.

От news.bg потърсихме становище от общината, но в този момент повечето служители са били в почивка или отпуск. За това бяхме зададохме въпросите си писмено и все още очакваме отговор. 

Отговор се получи дни по-късно. Коректно запазваме автентичността му: 

От Община Септември уверяват, че няма изпълнител на добив за минерална вода

От Община Септември уверяват, че няма изпълнител на добив за минерална вода

Изпълнителен комитет целял изкривяване на истината, според зам.-кмета Етова

Според обществения комитет в процедурата не са заложени изисквания за опит и ценз на изпълнителя на поръчката. "Освен законовите нарушения има реална опасност при нерегламентираното сондиране да бъде пресушено съществуващото находище на минерална вода, дадено за управление на Общината", пишат от комитета.

Те са подали сигнал до Прокуратурата за процедурата за изграждане на сондажен кладенец за добив на минерална вода. Община Септември получи правото да управлява минералното находище в село Варвара от МОСВ въпреки протести на жителите на общината. 

Протест срещу кмета на Септември затвори пътя Пазарджик-Велинград

Протест срещу кмета на Септември затвори пътя Пазарджик-Велинград

Участниците искат ревизия...

Преди две години инициативният комитет сигнализира, че има сериозни опасения, че минералната вода се отдава на концесия на базата на непълен и неточен доклад за ресурсите на находището, изготвен от частна фирма, пишат до редакцията ни от Комитета.

Припомняме, кметът на община Септември Марин Рачев бе арестуван на 1 февруари 2018 г., когато полицаи претърсиха сградата на община Септември. Първата операция срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка.

Първоначално на кмета Марин Рачев бе наложена парична гаранция за 250 000 лева. След това гаранцията му бе намалена със 120 000 лева.

С 50 000 лева гаранция бе главният счетоводител на общината.

След това прокуратурата поиска 5 години затвор, но той се размина с условна присъда.

Задържането му резултат от изпратено от Софийска градска прокуратура постановление през декември 2017 г. към Специализирания наказателен съд. То включваше 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември.

Марин Рачев беше осъден за укриване на данъци в особено големи размери, като в края на май т.г. Окръжният съд в Пазарджик запорира имущество и сметки на свързани с него лица и фирми, заради иск на КПКОНПИ за над 9 млн. лв. Отделно Специализираната прокуратура му повдигна обвинения за умишлена безстопанственост и престъпления по служба за над 200 000 лв.

Припомняме, на 20 юли 2018 г. ВАС окончателно отхвърли поскъпването на минералната вода в община Септември.

Според магистратите е спорно и решението за актуване на водопровода от термоминералното находище "Варварски минерални бани" като общински, още повече, че той е разположен на територията на две общини - Септември и Пазарджик. В тази връзка е необяснимо защо решението от 2016 година не е било атакувано от Областната управа.

Недоволните от поскъпването на цената за пренос на минерална вода през юли поискаха пълна ревизия на обществените поръчки в община Септември.