Повдигнати са обвинения на двама ръководни служители в община Септември, съобщиха от Специализираната наказателна прокуратура.

Зам.-кмет и главен счетоводител на общината са подведени под наказателна отговорност на 29 март 2018 г. С прокурорско постановление на заместник-кмета на община Септември е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 20 000 лева. На главния счетоводител е наложена гаранция в размер на 50 000 лева.

Заместник-кметът е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба. Обвинение за безстопанственост с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лева е повдигнато и на главния счетоводител на общината. Той е подведен под наказателна отговорност и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета на община Септември Марин Рачев.

Според обвинението, през март 2016 г. - март 2017 г., зам.-кметът на общината не е положил достатъчно грижи в осем случая на възложена работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината.

В повечето случаи заместник-кметът е бил упълномощен като възложител от кмета на община Септември, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите.

Според доказателствата, от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият заместник-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лева за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок - до 31 декември 2017 г.

Главният счетоводител, в съучастие с кмета Марин Рачев, не положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество като сключил четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.

Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред Специализирания наказателен съд.

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. в община Септември имаше акция с участието на ДАНС и Спецпрокуратурата. Малко по-късно говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че кметът Марин Рачев е задържан за 24 часа. Тогава на нощното му шкафче бяха открити документи от отминали избори.

Първоначалните обвинения бяха две. Едното е за умишлена безстопанственост, следствие на което са настъпили вреди за Община Септември за над 100 000 лева.

Прокурорска оставка заради документите в шкафчето на кмета на Септември

Прокурорска оставка заради документите в шкафчето на кмета на Септември

Районният прокурор на Пазарджик е подал оставка

Второто е за покупката на имот от Община Септември на цени многократно по-високи от пазарните. Покупката е от фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 000 лева.

По-късно стана ясно, че намерените документи от ДАНС в кмета на Септември Марин Рачев не били класифицирани. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров след съвместното заседание на вътрешната комисия в НС и комисията за контрол върху службите, където бе привикан заедно с шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Валентин Радев.

Това били публични документи за нарушения на отминалите местни избори.

На 13 февруари съдът върна на работа кметът на Септември.