"Не съм задържан. Не са ми повдигали никакво обвинение. Оказвам пълно съдействие на прокуратурата, не съм нарушил закона и вярвам в справедливия български съд.".
Това заяви кметът на община Септември Марин Рачев пред журналисти, цитиран от "24 часа". Той съобщи, че го отвеждат на разпит и беше качен на автомобил, който се отправи в неизвестна посока.

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Скоро ще се видим в друг град, закани се Арнаудова

Малко по-късно говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че кметът Марин Рачев е задържан за 24 часа. Очаква се в петък от спецпрокуратурата да му бъдат повдигнати две обвинения. Едното е за умишлена безстопанственост, следствие на което са настъпили вреди за Община Септември за над 100 000 лева. Второто е за покупката на имот от Община Септември на цени многократно по-високи от пазарните. Покупката е от фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 000 лева.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, който също пристигна в Септември, двете обвинения са "първоначални и работни". В хода на разследването ще се търсят доказателства за това за нанесени щети на Община Септември от над 13 милиона лева.

Към момента при операцията на спецпрокуратурата няма други задържани.

Това е първата операция, съвместно със специализираната прокуратура, на новата комисия за противодействие на корупцията. Според Антон Славчев, директор на дирекция в комисията, операцията е много успешна. В нея са участвали над 100 служители на прокуратурата, на антикорупционната комисия. Включени са и от бюрото за защита на свидетели. Според Славчев, не е имало предварително изтичане на информация за подготвяната акция.

Полицаи претърсват община Септември

Полицаи претърсват община Септември

Има обиски и в частни домове

След сутрешната полицейска акция от сградата на общината са изнесени чували с документи и компютри от сградата на община Септември. Там тече акция на специализираната прокуратура. Районът е блокиран от маскирани служители на новосъздадената комисия за противодействие с корупцията и бюрото за защита към прокуратурата.

По неофициална информация на изданието операцията е започнала в 6 часа сутринта. Кметът е бил доведен от дома си от Пазарджик. По време на акцията, а и известно време след нея в сградата на общината не се допускат лица да влизат.