Прокуратурата е подготвила списък с всички общини, за които има сигнали за злоупотреби и корупция. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на пресконференция пред община Септември. "От името на Специализираната прокуратура и ръководството на прокуратурата, мога да заявя, че е подготвен списък с общини, за които е имало в различните райони сигнали за злоупотреби", заяви Арнаудова, цитирана от Фокус.

Арнаудова посочи и че ще се изготви еднотипна методика при действията на компетентните органи, които ще разследват сигналите по този списък.

"Във всички случаи, в които се съберат доказателства, че длъжностното качество на кмета пречи или затруднява, или създава опасност да се повлияе на свидетелите, или да се затрудни разследването, Специализираната прокуратура е в пълна готовност и ще процедира идентично и ще внася искания за отстраняване на кметове от длъжност. Уверявам ви, че съвсем скоро ще се видим в друг град", обясни Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор посочи и че към момента кмета на Септември Марин Рачев е арестуван, а утре наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще се удължи срока на задържане на кмета на Септември Марин Рачев и каква мярка за неотклонение да поискат спрямо кмета.

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит
Обновена

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит

Кметът Марин Рачев е взет от дома си в 6 часа сутринта и закаран в общината

"За много кратко време вече с нас са и представители на новата Комисия за противодействие на корупцията, които реагираха бързо и се включиха като подпомагаща страна. Отправям призив и към гражданите да подават сигнали. Винаги ще ги проверяваме и ще реагираме", увери Арнаудова.

Арнаудова посочи и че разследването срещу кмета на Септември е започнало в края на ноември миналата година, съобщи БНР. По думите на Арнаудова спрямо Марин Рачев утре ще се повдигнат две обвинения.
Едното е за умишлена безстопанственост, следствие на което са настъпили вреди за Община Септември за над 100 000 лева.
Второто е за покупката на имот от Община Септември на цени многократно по-високи от пазарните. Покупката е от фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 000 лева.

"Корупционно престъпление от кмета на община Септември. Към настоящия момент той е задържан по Закона за МВР. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвинение на лицето за две престъпления към този момент и те са умишлена безстопанственост по отношение на седем сделки. Второто обвинение, за което са събрани доказателства, е сключване на неизгодна сделка. Имот, който като кмет е закупил от едно дружество, чийто собственик е бил той преди", каза Арнаудова.

Коментар по темата даде ни административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му предмет на разследването ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми, които били доста, са управлявани, представлявани или са собственост на втори братовчедки, съпруги и всякакви други. "Така че по тази линия, в последните две години, те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 милиона лева", обясни Гешев.

Полицаи претърсват община Септември

Полицаи претърсват община Септември

Има обиски и в частни домове

Припомняме, рано тази сутрин кметът Марин Рачев и цялата администрация са били принудително докарани в сградата на общината, където се проведе масивна акция - над 50 полицаи претърсваха кабинетите в сградата на общината и частни домове. Към момента сградата на общината е затворена.

Акцията се води от Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията. Това е първата операция от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията.

Имаме най-корумпираните публични институции в ЕС

Имаме най-корумпираните публични институции в ЕС

На 75-о място сме в класацията на "Прозрачност без граници"

Сигнали за злоупотреби от страна на кмета на общината са подавани от граждани и инициативен граждански комитет "Да спасим Община Септември". Сигналите са били от преди 6 месеца.
Председателят на инициативния комитет адв. Николай Баташки посочи, че спецакцията е в отговор на тези сигнали. "Прокуратурата провежда специализирана акция по претърсване и изземване в цялата Община. Претърсват се домове на кмета и свързани с него хора в града. Това е по повод протестите, които точно преди 6 месеца започнаха срещу кмета, от декември за 4 обвинения, които могат да прераснат в още във връзка със сделки за обществени поръчки и други сделки. Предполагат се щети за милиони", обясни Баташки.

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. "Гардиън"