От Върховния административен съд (ВАС) обявиха за нищожно решението на Общинския съвет в Септември, с което беше определена такса от 3 лева за пренос на кубик минерална вода. Решението е окончателно, съобщи БНР, позовавайки се на ВАС.

Според магистратите драстичното увеличаване на преносната такса не е в компетенциите на общината.

Припомняме, спорът за цената на минералната вода стана повод за масови протести срещу кмета Марин Рачев през юли 2017 г.

С това приключва сагата, започнала през октомври 2016 година, когато по предложение на кмета на Септември Марин Рачев съветниците увеличиха на 3 лева единичната цена за водопренос на минералната вода по общинския водопровод.

Според държавната тарифа за ползване на минерална вода, цената е 50 стотинки за кубик, при температура над 50 градуса, а 35 стотинки за кубик - при по-ниска температура.

Ако решението не бе отменено, община Септември щеше да получава 6 пъти по-голяма сума за транспортиране на минералната вода, в сравнение с цената ѝ.

Според магистратите е спорно и решението за актуване на водопровода от термоминералното находище "Варварски минерални бани" като общински, още повече, че той е разположен на територията на две общини - Септември и Пазарджик. В тази връзка е необяснимо защо решението от 2016 година не е било атакувано от Областната управа.

Недоволните от поскъпването на цената за пренос на минерална вода през юли поискаха пълна ревизия на обществените поръчки в община Септември.

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември, а кметът бе показно отведен с патрулка на разпит.

Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

В операцията участва и Бюрото за защита на свидетили към главния прокурор Сотир Цацаров.
Акцията бе заради повдигнато обвинение за данъчно престъпление срещу кмета на общината Марин Рачев за нарушения на закона за обществени поръчки. С тях са нанесени щети на община Септември за 13 милиона лева.

Малко по-късно на кмета Марин Рачев бе наложена парична гаранция за 250 000 лева. След това гаранцията му бе намалена със 120 000 лева.

С 50 000 лева гаранция бе главният счетоводител на общината.

На 13 февруари Апелативният спецсъд реши кметът на община Септември да остане на поста си.

Новата дата на делото на кмета на община Септември е за 10 септември т.г.